Tuesday 25 August 2009

Kaikista tietoa

Kaiki, eli Sheltysham Sunbeam syntyi 1.4.2002 Sheltyshamin kenneliin Englannin Cambridgeshiressä. Sieltä isäni Ari kävi pienen pennun bongaamassa ja toimme sen muutettuamme Suomeen mukanamme. Kaiki on ER-rekisterissä Suomessa, ja löytyy koiranetistä osoitteesta http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=ER40395/02&R=297. Lonkat A/A, kyynernivelet 0/0 ja silmät on tutkittu. Emän suvusta löytyy todellisia työkoiria ja isän puolelta kauniita näyttelykoiria.

Kaiki on saanut olla mukana monessa muutoksessa. Sillä on ollut kesällä omat henkilökohtaiset lampaat, ja muutamia kanojakin se on saanut hallinnoida kotonamme Muuramen Isolahdessa. Toisaalta Kaiki on myös kaupunkieläjä, ja asunut kanssani Jyväskylän keskustassa jo useita vuosia. Kaverini tietävät, että kun kutsuvat minut kylään niin koira tulee myös: eikä tämä ole merkittävästi kyläilykertoja vähentänyt. Sosiaalinen Kaiki on auttanut monen ystävän yli koirapelostaan. Kaiki tykkää istua autossa, mutta muuttuu malttamattomaksi kun sille sanoo että ollaan menossa Sitäjasitä tuttua ihmistä tapaamaan. Sanamuisti tuntuu olevan rajaton, ja esine kuin esine löytyy käskettynä omalla nimellään.

Kotipiha on toiminut myös agility-ratojen rakennuspaikkana. Kaiki ei ole vielä kohdannut estettä jota ei oppisi sujuvasti suorittamaan. Ainoa haittapuoli tässä urheilussa on koiran ja kouluttajan liiallinen innostuminen, jolloin saattaa jokin este unohtua välistä! Käskyjä Kaiki tottelee selvästi omasta halustaan, ja käskyttäjän vastuulle jää komentaa mielekkäitä toimintoja. Kaiki kyllä toteuttaa turhemmatkin käskyt, mutta toiminnassa on ero kuin yöllä ja päivällä kun kyseessä on käsky jolla on selvästi koiran ymmärtämä tavoite. Erityisen mielekästä on kotimetsässä seikkailu haalenevan jäljen perässä: siitä kun on aina herkkupalkinto tiedossa.

Kilpailut ja näyttelyt eivät ole mahtuneet ohjelmaamme, mutta voi olla että nyt pentueen myötä käymme joitakin näyttelytuloksia hakemassa vaikka vain todistukseksi että valiokoira on kyseessä. Aktiivista tottelevaisuusharrastusta jatkamme varmasti kotiolosuhteissa, ja ehkäpä Kaikista on joskus taas avuksi paimenenakin.

No comments:

Post a Comment